DCP-8410CDW има много функции, които ви позволяват да използвате MFP без компютър. Качеството на печат е отлично за този клас устройства. Черният текст е перфектно възпроизведен и чист. Цветните графики са с наситени и реалистични цветове. Фотографиите са по-добри от очакваното за лазерен принтер.

Многофункционалното устройство Brother DCP-L8410CDW използва същия печатащ механизъм като принтерите HL-L8260CDW и HL-L8360CDW. Основната разлика е в софтуера за управление на устройствата и в тяхната функционалност.
Една от основните причини при избор на цветен лазерен принтер е скоростта. Brother MFC-L8410CDW печата със скорост 31 страници в минута (ppm) както черно-бяло, така и цветно. Това го прави по-бърз от повечето цветни лазерни принтери на подобна цена и много по-бърз от мастиленоструйните принтери.
На практика обаче, скоростта на печат зависи от зададения документ, наличието на цветни графики и изображения и броят зададени страници за печат.
Качеството на печат е отлично за този клас устройства. Черният текст е перфектно възпроизведен и чист. Цветните графики са с наситени и реалистични цветове. Фотографиите са по-добри от очакваното за лазерен принтер.
Също като HL-L8260CDW и L8360CDW, Brother DCP-L8410CDW пристига стандартно с тава за 250 листа хартия и 50 листа многофункционален байпас. Възможностите за разширение обаче са различни.
Brother DCP-L8410CDW има максимално допустимо месечно натоварване 40 000 страници, но се препоръчва до 3 000 страници средно месечно натоварване.
Опциите за физическа свързаност са Gigabit Ethernet, Wi-Fi и свързване към един компютър чрез USB.
Функциите за защита на Brother включват Secure Function Lock за ограничаване на специфични функции, като печатане в цвят (за ограничаване на разходите за консумативи) и Secure Print за достъп до някои документи само чрез въвеждане на правилния ПИН код. Поддържа PCL6 на HP и BR-Script 3 (версия на Adobe PostScript на Brother) за по-голяма съвместимост с настолни и графични среди. И накрая, Brother предоставя безплатна техническа поддръжка за живота на принтера, а не само за гаранционния период, както правят някои други производители на принтери.
Мобилното приложение iPrint & Scan на Brother улеснява изпращането на документи или снимки от принтера от телефон или таблет с Android или iOS в същата безжична мрежа. Можете също така да изтегляте и инсталирате приложения в MFP, които ви позволяват да преглеждате и отпечатвате документи, които сте съхранили в облачните услуги като Google Диск и Microsoft SkyDrive.
Интерфейсите за печат и сканиране на Windows работят добре и осигуряват лесна потребителска среда без да ви лишават от полезни функции. Мултифункционалният печат съдържа и копие на PaperPort 12 SE, което ви предлага набор от инструменти за управление на документи и OCR, които ви помагат да управлявате сканирането си. Свойственият интерфейс на скенера предлага богата гама от опции за сканиране с фиксирана резолюция, само с няколко прости настройки.
За да се пресметнат точно разходите за печат, трябва да се отчетат всички консумативи и консумативни резервни части.
DCP-L8410CDW работи с два вида тонер касети- с нормален капацитет TN-421BK. за 3000 страници и TN-421C, TN-421M, TN421Y за по 1800 страници, и с голям капацитет TN-423BK за 6500 страници и съответно TN-423C, TN-423M и TN-423Y за по 4000 страници.
Използването на касети с голям капацитет чувствително намалява себестойността на отпечатаната страница.
Барабанният модул DR-421CL по спецификация е с капацитет 30 000 страници в режим на задачи от по една страница и 50 000 страници при задачи за печат от три и повече страници.
Трансферният модул (Belt Unit) BU-330CL и боксът за отработен тонер WT-320CL са с капацитет 50 000 страници.