Историята на съвременния принтер започва с появата на първата хартия в древен Китай. Следващото нововъведение отново идва от Китай с първите печатарски преси около 960 година. Китайският е език, базиран на знаци, които затрудняват печатния процес и в резултат на това развитието му се забавя.


През 1450 г. Йоханес Гутенберг изобретява първата модерна печатарска преса. Тя се използва за отпечатване на текстове написани на европейските езици, базирани на арабски азбуки, които правят записите много по-ефективни. Новата печатарска преса на Гутенберг променя характера на разпространението на информация в ренесансовия свят.
До появата на принтера печатарската преса остава стандартният метод за отпечатване на думи и прости графики на хартия.
Първият принтер се появява в средата на 19 век, но се използва само за записване на конкретни математически изчисления.
През 20-ти век, когато се ускоряват темпът на технологично развитие и иновации са разработени и пуснати на пазара различни като технология принтери. Много от тях са успешни, други не. IBM пуска модел базиран на Selectric, който използва по същество технологията за печат на пишеща машина, свързана с компютърна система.
Първият функционален лазерен принтер е замислен и разработен от американец на име Гари Старквезер, който работи за Xerox. Неговата идея за използване на процес на електростатичен печат, при който лазер създава селективен заряд върху барабан, който след това може да изтегли прахообразен тонер върху лист хартия, по същество е модифициране на копирния процес на Xerox. Така през 1971 г., след няколко години на разработка, Старквезер и колегите му са създали първия работен лазерен принтер EARS.
Първата комерсиална реализация на лазерен принтер е моделът 3800 на IBM, пуснат на пазара през 1976 година за масово отпечатване на документи. Първият лазерен принтер за индивидуално ползване е моделът Xerox Star 8010, който поради високата си цена е достъпен за ограничен кръг организации. След появата и бързото разпространение на персоналните компютри, първият лазерен принтер предназначен за масовия пазар става моделът LaserJet на Hewlett-Packard, който печата със скорост 8 страници в минута. В устройството е използван печатащ механизъм на Canon, с електроника, управление и софтуер на Hewlett-Packard. Бързо след това на пазара се появяват лазерни принтери на Brother, Epson, Canon и други производители.
С течение на времето и поради силната конкуренция, цената на лазерните принтери бързо се понижи. Така например през 1985 година LaserJet се е продавал за 3000 USD а моделът LaserWriter на Apple, оборудван с по-мощен процесор и поддръжка на PostScript е струвал 7000 USD.
Макар да не са подходящи за създаване на цветни графики или снимки с висока разделителна способност, лазерните принтери се справят отлично в много области, от професионалния до академичния, заради невероятно високата им скорост на печат. Ако имате нужда да отпечатате няколко страници бързо, трябва да помислите за лазерен принтер. Докато печатарската преса на Гутенберг може да създаде приблизително 240 "страници" на час в ръцете на квалифицирани работници, днешните лазерни лазерни принтери могат да достигнат до 40 страници в минута (което е около 2400 страници в час).
Изборът на подходящ лазерен принтер за натоварен офис е много по-лесен. Всъщност можете да намерите отлични лазерни принтери дори за най-натоварените офиси, които струват доста под $ 1000.
Едно от най-важните съображения при избора на лазерен принтер за офиса не е непременно скоростта на печат. По-скоро трябва да търсите принтер, който да разполага с много гъвкава функционалност, като двустранен печат, различни източници на хартия и възможност за печат върху различни медии, цветен печат и печат на снимки и графики.
При избора на домашен принтер или принтер за малкия офис също разполагате с богати възможности. Повечето от функциите на големите устройства са достъпни и при тези, предназначени за малки натоварвания. Така имате възможност да купите малък лазерен принтер за индивидуална употреба или за дома на цена под $ 100.
Важен фактор при избора на принтер е цената на използваните консумативи. Има две основни конструкции на печатащия механизъм. При първата в тонер касетата се намират всички основни компоненти, участващи в печатния процес. Такава конструкция използват в принтерите си Canon, Hewlett-Packard и Samsung. При другия вид тонер касетата съдържа само бокс за тонер и девелоперна ролка, а отделно има барабанен модул, в който се намира самия барабан, зареждаща ролка и почистващ нож. Този механизъм се използва от производители като Lexmark и Brother.Много важно при избора на принтер е да се пресметне себестойността на отпечатаната страница, като се включат всички необходими консумативи. Важно е също така да се проверят възможностите за използване на съвместими тонер касети и за рециклиране на тонер касетите.