Проектиран за домашна употреба, монохромният HP LaserJet Pro M102 е достатъчно малък, за да се побере на ограничено пространство и да се ползва като персонален принтер.


Произвежда се в два варианта M102a само с USB интерфейс и M102w при който е добавен Wi-Fi. Както  повечето принтери от този клас, той има опростен контролен панел, състоящ се от комбинация от Wi-Fi бутон и два светодиода за състояние и грешка. M102w поддържа Wi-Fi Direct peer-to-peer връзка с вашето мобилно устройство, както и Apple AirPrint, HP ePrint или Google Cloud Print.
HP LaserJet Pro M102w е достатъчно бърз предвид размера и цената му и отпечатва страхотно изглеждащи текст и графики.
M102 има входна тава за 150 листа и многопозиционна тава за печат на пликове и други носители и размери, без да е необходимо да преконфигурирате основната тава. Максималното месечно натоварване на M102 е 10 000 страници, с препоръчителен месечен обем от 150 до 1500 листа.
При стартиране инсталационната програма ви предлага да инсталирате драйверите от диска или от интернет. Вторият вариант включва изтегляне на най-новата версия на драйверите и помощните програми. Инсталационният софтуер намира принтера веднага.
В M102 Hewlett-Packard използва механизъм с отделни барабанен модул CF219A и тонер касета  CF217A HP JetIntelligence.