МЕНЮ
КОШНИЦА

Цветни лазерни принтери

Цветните лазерни принтери вече са с перфектно фотографско качество, имат ярки и наситени цветове и са на ниска цена. Притежават висока разделителна способност и скорост на печат. Съвременните технологии позволяват оптимизиране и създаване на различни модели, според конкретните нужди на потребителя. Така цветните лазерни принтери вече са достъпни и в малки офиси и дори за персонална употреба. Това позволява създаването на атрактивни и впечатляващи документи със сравнително ниска себестойност.
Технологията на печат при цветните лазерни принтери е същата като при монохромните, но отпечатаните изображения са четири, за всеки основен цвят CMYK. Чрез тяхното наслагване цветният лазерен принтер създава реалистично пълноцветно изображение. Затова може да се каже, че във всеки цветен лазерен принтер има четири самостоятелни печатащи механизми за всеки основен цвят. Принципът на действие при всеки от тях е следният. Специален въртящ се барабан с фоточувствително покритие се зарежда с електростатичен заряд, а след това лазерен лъч „изписва“ върху него текста или изображението, което трябва да се отпечата. На местата, осветени от лазерния лъч повърхността на барабана, се разрежда. Следващата стъпка е нанасяне на тонера, който представлява фин полимерен прах притежаващ собствен електростатичен заряд. Върху заредените участъци на барабана, тонерът полепва по него и впоследствие се притиска към листа хартия, пренасяйки тонера на него. След това листът се нагрява за да се разтопят полимерните частици и да формират текста върху хартията.
Предимството на цветния лазерен принтер е високата скорост. В същото време цената на всяко копие остава ниска благодарение на факта, че тонерът в един цветен лазерен принтер не представлява технически сложен за изработка продукт.

Как да изберем цветен лазерен принтер ?

Критериите при избор на цветен лазерен принтер са свързани основно с неговото предназначение.
За бизнес приложения основно се използват цветни лазерни принтери, поради ниската себестойност.
Това обикновено са еднопасови цветни лазерни принтери с формат A4. За копирни центрове и рекламни агенции са подходящи цветни лазерни принтери с формат A3, които предлагат висока производителност и реалистично цветопредаване.
Повечето съвременни цветни лазерни принтери са еднопасови машини. Самият тонер за цветни лазерни принтери е съставен от много малки частици със сферична форма и меко вътрешно ядро, което улеснява полагането им върху различни хартии.

Сравнение между монохромен и цветен лазерен принтер

Цветният лазерен принтер използва четири основни тонера- циан, магента, жълто и черно – CMYK. Чрез комбинирането и смесването им могат да се получат милиони цветови нюанса.
Докато монохромните лазерни принтери имат един печатащ модул, при цветният лазерен принтер те са четири, по един за всеки от основните цветове. Това означава, че във всеки цветен лазерен принтер има четири лазерни модула, четири барабана и четири тонера.
Качеството на печат при цветните лазерни принтери се определя от тяхната разделителна способност.

Цветен лазерен принтер – принцип на работа

Цветният лазерен принтер се различава от другите технологии по това, че изображението на всяка страница се подготвя и отпечатва в един непрекъснат процес без паузи през няколко реда, както е при матричните и мастиленоструйните принтери.
По тази причина изображението на цялата страница, което е комбинация от текст,графика и снимки се подготвяпредварително и се зарежда в т.нар. растерна памет на принтера. Затова цветният лазерен принтер се нуждае от достатъчно растерна памет, за да побере растерното изображение на цяла страница.
Страницата, която искаме да отпечатаме на един цветен лазерен принтер се кодира на език за описание, например PostScript, PCL (Printer Command Language) или Open XML Paper Specification. Процесорът за растерни изображения (RIP) преобразува описанието на страницата в растерна графика, която се съхранява в растерната памет на принтера. Изискванията към обема на паметта в цветните лазерни принтери нарастват с нарастването на разделителната способност и при цветни изображения.
При цветните лазерни принтери изображението се получава чрез наслагване на четирите изображения на основните цветове CMYK. Това означава, че преди началото на печата трябва да бъдат подготвени тези четири растерни изображения и да бъдат заредени в паметта.
Както се вижда за обработката на една страница в цветния лазерен принтер са наобходими бърз процесор за обработка на растерни изображения (RIP) и достатъчно памет. В стремежа да се създадат цветни лазерни принтери на ниска цена се появиха т. нар. Host-based при които растеризацията и обработката на растерните изображения се извършват от компютъра в неговата системна памет.

Многофункционални цветни лазерни принтери

Почти всички производители вече предлагат свои модели многофункционални цветни лазерни принтери. Това става чрез добавянето на скенер към устройството, което пък дава възможност за увеличаването на неговата функционалност. Така става възможно с едно и също устройство да са достъпни функции като копиране, сканиране, изпращане на факс и Email. Важното тук е, че с помощта на един многофункционален цветен лазерен принтер става възможно и цветното копиране.

Цветен лазерен принтер - Връзки, софтуер и сигурност

Стандартната свързаност на всеки съвременен цветен лазерен принтер е USB. Повечето модели обаче предлагат по-богати възможности за свързване като мрежовите модели, предназначени за работа в офиси и работни групи предлагат LAN и Gigabit Ethernet а тези при които е важно безжичното свързване с мобилни устройства - 802.11b/g/n Wi-Fi и Wi-Fi Direct.
В допълнение към Wi-Fi Direct, други опции за мобилна връзка включват Apple AirPrint, Google Cloud Print, HP ePrint, HP Smart App, Mobile Apps и Mopria.
Функцията AirPrint е стандартно вградена в операционните системи macOS и iOS на Apple Inc. за печат без инсталиране на специфични за принтера драйвери. Връзката е чрез локална мрежа или директно към принтери, съвместими с AirPrint, или към несъвместими споделени принтери чрез компютър, работещ с Windows, Linux или macOS, защото с Apple всичко е възможно.
Всеки онлайн цветен лазерен принтер, който е регистриран към Google акаунт може да печата файлове от всяко устройство, където и да се намира в света. Приложенията изпращат задания за печат към услугата чрез уеб-базиран диалогов прозорец или API, след това Google Cloud Print изпраща заданието за печат до избрания цветен лазерен принтер, който потребителят е регистрирал преди това в услугата. Нов клас цветни лазерни принтери с готовност за работа в облак се свързват директно с услугата и предлагат най-доброто потребителско изживяване.

Как да изберем цветен лазерен принтер ?

Сравнение между монохромен и цветен лазерен принтер

Цветен лазерен принтер – принцип на работа

Многофункционални цветни лазерни принтери

Цветен лазерен принтер - Връзки, софтуер и сигурност

МАРКА: Pantum Код на продукт: CP1100DW
Иновативният цветен лазерен принтер Pantum CP1100DW ви дава не само професионален, цветен печат, а с..
Цена: 537.97 лв.
Без ДДС:Цена: 448.31 лв.
МАРКА: Pantum Код на продукт: CP2200DW
Новият цветен лазерен принтер PANTUM CP2200DW предлага впечатляваща производителност и брилянтно кач..
Цена: 751.15 лв.
Без ДДС:Цена: 625.96 лв.
МАРКА: Xerox Код на продукт: C230V_DNI
XEROX C230 печата със скорост 22 страници в минута, има добро качество и е перфектен за персонална у..
Цена: 676.71 лв.
Без ДДС:Цена: 563.93 лв.
МАРКА: Xerox Код на продукт: C310V_DNI
Xerox C310 е цветен лазерен принтер за малкия офис. Със своите бързина, качество на печата, и компа..
Цена: 859.58 лв.
Без ДДС:Цена: 716.32 лв.
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: 4RA83F
..
Цена: 942.92 лв.
Без ДДС:Цена: 785.76 лв.
МАРКА: Brother Код на продукт: HLL3220CWYJ1
..
Цена: 510.42 лв.
Без ДДС:Цена: 425.35 лв.
МАРКА: Brother Код на продукт: HLL8230CDWYJ1
..
Цена: 693.63 лв.
Без ДДС:Цена: 578.03 лв.
МАРКА: Brother Код на продукт: HLL8240CDWYJ1
..
Цена: 705.37 лв.
Без ДДС:Цена: 587.81 лв.
Цветен лазерен принтер Brother HL-L8260CDW
Hot
МАРКА: Brother Код на продукт: HLL8260CDWYJ1
Brother HL-L8260CDW е цветен лазерен принтер за работа в малък офис или в работна група, който осигу..
Цена: 765.02 лв.
Без ДДС:Цена: 637.52 лв.
МАРКА: Brother Код на продукт: HLL8360CDWRE1
Предназначен за големи натоварвания, с тонер касети за голям капацитет и разширена мобилна свързанос..
Цена: 957.73 лв.
Без ДДС:Цена: 798.11 лв.
МАРКА: Brother Код на продукт: HLL9310CDWRE1
С HL-L9310CDW Brother доказва лидерската си позиция в производството на цветен лазерен принтер. Вис..
Цена: 1,102.05 лв.
Без ДДС:Цена: 918.38 лв.
Цветен лазерен принтер Brother HL-L9430CDN
Очаква се
МАРКА: Brother Код на продукт: HLL9430CDNRE1
..
Цена: 1,221.77 лв.
Без ДДС:Цена: 1,018.14 лв.
МАРКА: Canon Код на продукт: 5159C004AA
..
Цена: 393.86 лв.
Без ДДС:Цена: 328.22 лв.
МАРКА: Canon Код на продукт: 5159C001AA
..
Цена: 478.50 лв.
Без ДДС:Цена: 398.75 лв.
МАРКА: Canon Код на продукт: 5456C007AA
..
Цена: 863.24 лв.
Без ДДС:Цена: 719.37 лв.
Цветен лазерен принтер Canon i-SENSYS X C1333p
с поръчка
МАРКА: Canon Код на продукт: 5456C001AA
..
Цена: 1,418.23 лв.
Без ДДС:Цена: 1,181.86 лв.
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: 4ZB95A
..
Цена: 464.89 лв.
Без ДДС:Цена: 387.41 лв.
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: 4RA87F
..
Цена: 792.32 лв.
Без ДДС:Цена: 660.26 лв.
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: 4RA88F
..
Цена: 834.33 лв.
Без ДДС:Цена: 695.28 лв.
Цветен лазерен принтер HP Color LaserJet Professional CP5225
Очаква се
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: CE710A
..
Цена: 2,488.52 лв.
Без ДДС:Цена: 2,073.76 лв.
Цветен лазерен принтер HP Color LaserJet Professional CP5225dn
Очаква се
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: CE712A
..
Цена: 3,023.72 лв.
Без ДДС:Цена: 2,519.77 лв.
Цветен лазерен принтер HP Color LaserJet Professional CP5225n
Очаква се
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: CE711A
..
Цена: 2,666.91 лв.
Без ДДС:Цена: 2,222.43 лв.
МАРКА: Xerox Код на продукт: C410V_DN
..
Цена: 1,271.60 лв.
Без ДДС:Цена: 1,059.66 лв.
Цветен лазерен принтер Xerox VersaLink C600DN with ConnectKey
Очаква се
МАРКА: Xerox Код на продукт: C600V_DN
..
Цена: 2,579.77 лв.
Без ДДС:Цена: 2,149.81 лв.
Показани от 1 до 24 от 30 (2 страници)