МЕНЮ
КОШНИЦА

Лазерни принтери

Лазерният електростатичен цифров печат е изобретен от Xerox през втората половина на миналия век. През 60-те години Xerox Corporation доминира на пазара на копирни машини.


Лазерен принтер – История.


През 1969 г. инженерите на Xerox работят върху изписването на желаното изображение директно върху фоточувствителния барабан. Работата продължава в наскоро създадения изследователски център в Пало Алто през 1971 г. За основа се използва копирна машина Xerox 7000. Така за няколко години е създаден първия лазерен принтер Xerox 9700.Лазерен принтер Borther

 

Първата търговска реализация на лазерен принтер е IBM 3800, който е пуснат на пазара през 1976 г. Той е проектиран за центровете за данни, където заменя линейните принтери, свързани към мейнфрейм компютри. IBM 3800 е лазерен принтер, използван за голям обем печат върху непрекъсната хартия. Продадени са над 8000 броя от този лазерен принтер.
През 1977 Xerox пуска на пазара лазерния принтер Xerox 9700. За разлика от IBM 3800, Xerox 9700 е лазерен принтер, който не е предназначен да замени конкретни съществуващи принтери. Въпреки това той се справя отлично с отпечатването на документи.
През 1979 вдъхновена от търговския успех на Xerox 9700, японската компания Canon разработва Canon LBP-10, евтин настолен лазерен принтер. След това Canon започва работа върху подобрена версия и създават лазерния принтер LBP-CX.
През 1984 Hewlett-Packard пуска на пазара първия лазерен принтер, предназначен за масови продажби. Това е HP LaserJet, който използва механиката на Canon CX, управляван от софтуера на HP. LaserJet бързо е последван от лазерни принтери на Brother, IBM и други.
Лазерните принтери от първо поколение имат голям барабан с диаметър, позволяващ едно преминаване на хартията. След като са разработени покрития с по-бързо разреждане, барабаните стават по-малки.
В следващите години технологията бързо се усъвършенства и много производители пускат на пазара свои модели. Така качеството на печат и скоростта се увеличават, а цените на устройствата и консумативите за тях бързо падат.
Лазерен принтер Lexmark

 

В последствие се появяват и разновидности на лазерния печат, като LED технологията. При LED принтерите лазерният модул е заменен със светодиодна линийка. Това опростява механиката и намалява оптичните изкривявания.
Лазерните принтери са бързи, с мрежа, двустранен печат и евтини консумативи. Това ги прави удобно и икономично средство за печат, подходящо както за офиса, така и за персонална употреба.
Монохромен лазерен принтер може да осигури такава скорост и качество на печат, че да задоволи потребностите на средно голям офис.
Лазерен принтер Xerox 6020

 

Големите лазерни принтери имат достатъчно добро качество за отпечатване на брошури и рекламни материали. Независимо от това дали се нуждаете от персонален, черно-бял лазерен принтер с ниска себестойност за вашите документи или от бърз мрежов лазерен принтер за голямо натоварване ние ще ви предложим най-добрата селекция от модели.

Лазерен принтер – принцип на работа.


Както при копирните машини и при лазерните принтери се използва ксерографския процес при който алуминев барабан с органично покритие се зарежда предварително, след което се осветява и лъчът формира желаното изображение. За разлика от аналоговите копирни машини, при лазерните принтери това се постига чрез лазерен лъч, който “изписва” изображението върху барабана. След това заредените части от барабана привличат частици с фин тонер и така се формира желания документ.

Сравнение между копирна машина и лазерен принтер.


Първите копирни машини са „аналогови“. Това ще рече, че копираното изображение синхронно се сканира от оптиката на машината и се осветява алуминиевия барабан.
Идеята на Гари Старкуедър от Xerox е използвайки същата технология да „пише“ директно върху барабана на машината и по този начин да генерира изображения.
В съвременния лазерен принтер тези компоненти са обособени в отделни модули. Някои от тези молули са консуматив и подлежат на периодична подмяна, а други са вградени в него и са неразделна част от печащия механизъм.
Има основно два вида конструкции използвани в днешните лазерни принтери. При първата основните елементи, участващи в печатния процес като OPC барабан, PCR, почистващ нож и девелоперна ролка са вградени в тонер касетата. При втората има два отдлни модула- барабанен и тонер касета.

Кои са основните характеристики на един лазерен принтер ?

При сравнение на характеристиките трябва да се има предвид най-вече какво ще бъде конкретното предназначение на този лазерен принтер. Характеристиките на един лазерен принтер са много и определят качествата и функционалността на устройството в зависимост от неговото предназначение. Тук ще посочим най-важните.
Лазерен принтер HP LaserJet M402

 

Разселителна способност.
Изображението върху отпечатаната страница е растеризирано, т.е. формира се от точки (пиксели). Затова се измерва в точки на инч (dpi). По старите принтери са с разделителна способност 300 dpi. С усъвършенстването на технологиите тази стойност нараства. Следват 600 dpi, 1200 dpi, а напоследък се появяват лазерни принтери с разделителна способност 2400 dpi.
Скорост.
Скоростта на един лазерен принтер е определяща за неговата производителност. Тя зависи от конструкцията и механизма на принтера. Измерва се в страници в минута (ppm). По-старите принтери постигат скорост от 4, 6, 8 ppm. Днес е типично един лазерен принтер да е със скорост от около 30 ppm, но има и високоскоростни модели при които тази стойност е над 50 ppm.
Памет.
Предварителната обработка на изображението се извършва от процесора, вграден в принтера и се съхранява в паметта преди отпечатване. В съвременните лазерни принтери работят бързи многоядрени процесори.
Интерфейс.
В момента масово се използва USB 2.0. По-големите лазерни принтери обикновено се интегрират в мрежа посредством 10/100 BaseTX или безжично IEEE 802.11b/g/n. Най новите модели притежават и възможност за Wi-Fi Direct, което позволява даден лазерен принтер да се използва дирктно от мобилни телефони и таблети.

Производителност на един лазерен принтер.


Производителността на един лазерен принтер не зависи само от неговата скорост, въпреки, че това е един от основните фактори. Всеки лазерен принтер е проектиран с определено предназначение. Затова има персонален лазерен принтер, мрежов лазерен принтер, както и принтери със специфично предназначение, като например специални цветни принтери за отпечатване на рекламни материали.
Всеки лазерен принтер има препоръчано от производителя месечно натоварване. То е пряко свързано с неговата производителност. В зависимост от предназначението си всеки лазерен принтер се проектира за определено натоварване. Очевидно е например, че скоростта и капацитета на тонер касетите на един персонален лазерен принтер е нормално да бъдат многократно по-малки от тези на един мрежов лазерен принтер, предназначен да бъде ползван от всички потребители в офисната мрежа.

Какво е мрежов лазерен принтер ?


Един лазерен принтер може да има различно предназначение. Персоналните лазерни принтери задоволяват потребностите на домашните потребители и малкоте офиси. Когато обаче е необходимо един лазерен принтер да бъде интегриран в компютърната мрежа на един съвременен офис е необходимо той да бъде независим и достъпен за всички потребители в мрежата. Това налага неговата директна свързаност. Което означава да не бъде свързан към отделен компютър или работна станция, а директно към компютърната мрежа чрез 10/100 BaseTX или безжично по IEEE 802.11b/g/n. Трябва все пак да се има предвид, че жичната мрежа е около 10 пъти по-бърза от безжичната.


Лазерен принтер - История
Лазерен принтер – принцип на работа.
Сравнение между копирна машина и лазерен принтер.
Кои са основните характеристики на един лазерен принтер ?
Производителност на един лазерен принтер.
Какво е мрежов лазерен принтер ?
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: 7MD66F
Принтерът LaserJet Pro M110w на Hewlett-Packard е прекрасно решение за офиси с високи изисквания към..
Цена: 276.00 лв.
Без ДДС:Цена: 230.00 лв.
МАРКА: Lexmark Код на продукт: 35S0400
Lexmark MS610dn е най-бързият модел от серията на Lexmark x10. Той е с вграден двустранен печат, 800..
Цена: 230.40 лв.
Без ДДС:Цена: 192.00 лв.
МАРКА: Xerox Код на продукт: B230V_DNI
Лазерните принтери все още са гръбнакът на създаването на офис документи и в някои отношения не са с..
Цена: 302.40 лв.
Без ДДС:Цена: 252.00 лв.
МАРКА: Xerox Код на продукт: B310V_DNI
Компактният  Xerox B310 се отличава с производителност, ниско ниво на шума и висока надеж..
Цена: 471.60 лв.
Без ДДС:Цена: 393.00 лв.
МАРКА: Canon Код на продукт: 5162C008BA
..
Цена: 459.14 лв.
Без ДДС:Цена: 382.62 лв.
МАРКА: Canon Код на продукт: 5162C006BA
..
Цена: 494.54 лв.
Без ДДС:Цена: 412.12 лв.
Лазерен принтер Canon i-SENSYS LBP325X
Очаква се
МАРКА: Canon Код на продукт: 3515C004AA
..
Цена: 1,257.60 лв.
Без ДДС:Цена: 1,048.00 лв.
Лазерен принтер Canon i-SENSYS X 1238P
Очаква се
МАРКА: Canon Код на продукт: 3516C027AA
..
Цена: 892.80 лв.
Без ДДС:Цена: 744.00 лв.
Лазерен принтер Canon i-SENSYS X 1238Pr
Очаква се
МАРКА: Canon Код на продукт: 3516C028AA
..
Цена: 683.64 лв.
Без ДДС:Цена: 569.70 лв.
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: 3G651F
..
Цена: 359.58 лв.
Без ДДС:Цена: 299.65 лв.
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: 3G652F
..
Цена: 394.03 лв.
Без ДДС:Цена: 328.36 лв.
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: 2Z605F
..
Цена: 477.59 лв.
Без ДДС:Цена: 397.99 лв.
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: 2Z606F
..
Цена: 552.17 лв.
Без ДДС:Цена: 460.14 лв.
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: 6GW62F
HP LaserJet Pro M209dw е малък, монохромен безжичен лазерен принтер. Този модел има мобилни възможно..
Цена: 459.60 лв.
Без ДДС:Цена: 383.00 лв.
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: 2R7F3A
..
Цена: 411.98 лв.
Без ДДС:Цена: 343.32 лв.
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: 2R7F4A
..
Цена: 461.52 лв.
Без ДДС:Цена: 384.60 лв.
МАРКА: Pantum Код на продукт: 601PANP3300DW
PANTUM P3300DW успешно посреща нуждите на динамични работни групи с високо натоварване на печата. Бъ..
Цена: 300.00 лв.
Без ДДС:Цена: 250.00 лв.
Лазерен принтер PANTUM P3305DW
Hot
МАРКА: Pantum Код на продукт: 601PANP3305DW
PANTUM P3305DW е достъпен и производителен лазерни принтер. Той предлага надеждност, сигурност, безж..
Цена: 390.00 лв.
Без ДДС:Цена: 325.00 лв.
МАРКА: Pantum Код на продукт: 601PANP2509W
PANTUM P2509W е прекрасен избор за малкия офис. Със скорост на печат 22 страници в минута, разделите..
Цена: 233.28 лв.
Без ДДС:Цена: 194.40 лв.
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: W1A53A
Проектиран за домашна употреба или микро офиси, монохромният HP LaserJet Pro M404dn е достатъчно ма..
Цена: 681.60 лв.
Без ДДС:Цена: 568.00 лв.
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: W1A56A
С LaserJet Pro M404dw Hewlett-Packard отговаря на вашите постоянно растящи потребности. Той печата ..
Цена: 626.40 лв.
Без ДДС:Цена: 522.00 лв.
Лазерен принтер Lexmark MS510dn
с поръчка
МАРКА: Lexmark Код на продукт: 35S0330
Lexmark MS510dn е поредното добро попълнение в колекцията на именития производител. Този принтер е с..
Цена: 217.20 лв.
Без ДДС:Цена: 181.00 лв.
МАРКА: Pantum Код на продукт: BP5100DN
Новият модел високоскоростен монохромен лазерен принтер PANTUM BP5100DN е предназначен за средни до ..
Цена: 592.80 лв.
Без ДДС:Цена: 494.00 лв.
МАРКА: Xerox Код на продукт: B400V_DN
Samsung Xpress SL-M2825ND притежава всичко необходимо за работа в малкия офис и свързан към локалнат..
Цена: 944.40 лв.
Без ДДС:Цена: 787.00 лв.
Показани от 1 до 24 от 58 (3 страници)