МЕНЮ
КОШНИЦА

Скенери

Скенерът е периферно устройство, което въвежда определен вид графична информация в компютър. В резултат на работата на скенера се получават файлове със заснеманите обекти – фотографски снимки, документи или реални триизмерни обекти.
В зависимост от начина на работа и основното си предназначение има различни видове скенери- фотоскенери, филмови скенери (скенери за прозрачни оригинали) и документни скенари.
Много важно е дали скенерът е предназначен за въвеждане на фотографски изображения или на документация. Фотоскенерите се използват основно от фотографи и дизайнерски екипи. Документните скенери са предназначени за дигитализиране и архивиране на документация, поради което те обикновено се нуждаят от подаващи и други устройства за лесно и бързо боравене с хартията.

Какво е документен скенер ?

Необходимостта от дигитализиране на големи архиви в различни области на човешката дейност направи много популярни документните скенери. Така в зависимост от конкретните приложения се появиха различни модификации на документния скенер. В общият случай обаче, това е скенер за хартиени документи, които трябва да се запишат и съхранят в някакъв формат (най-често .PDF).
В днешния дигитален свят ежедневно се налага цифровизиране и споделяне на информация. Сканирането на документи се извършва най-удобно с документни скенери. Хартиените документи могат лесно да се сканират, запазят и споделят, намалявайки количеството хартия в офиса.
Сканирането на документи дава лесен достъп до информацията в тях. Съдържанието е лесно за търсене, редактиране, споделяне и архивиране, подобрявайки управлението на вашите документи.

Софтуер за сканиране и функции при сканиране

Управлението на целия процес на сканиране се осъществява от т. нар. сканиращ софтуер. Този софтуер обикновено е разработен от производителя на скенера и пристига заедно с него. Това приложение ви предоставя много опции за сканиране като сканиране на лична карта, документ, книга, снимка, QR кодове и OCR текст.
Технологията за компресиране ви дава възможност да използвате различни файлови формати и значително да намалите размера на документа, без компромиси с качеството на изображението.
В приложението са включени различни цветни филтри, които ще ви помогнат да изберете перфектната цветова комбинация за вашите документи. Можете също така да регулирате интензитета на цветните филтри.
Всеки съвременен документен скенер предлага множество разнообразни функции при сканиране като Scan to PC, image, network (SMB), e-mail server, workflow, FTP/SFTP. Многобройни са и възможностите за конфигуриране на мрежовите документни скенери.

Какво е OCR ?

Абревиатурата OCR идва от Optical Character Recognition или Оптично Разпознаване на знаци (символи, букви).
Оптичното разпознаване на символи (OCR) е процесът, който преобразува изображение на текст в машинно четим текстов формат. Ако сканирате някакъв формуляр, вашият компютър запазва сканираното изображение като графичен файл. За да можете да използвате текстов редактор за редактиране, търсене или преброяване на думите във файла трябва да го преобразувате в поредица от символи (букви).
Това прави OCR, конвертира сканираното графично изображение в текстов документ.
OCR може да бъде самостоятелен софтуерен пакет или да бъде вграден в софтуера за сканиране. Различните производители предлагат различни варианти и многоезикови версии. В нашия случай е важно използваният OCR да разпознава кирилица.
По този начин сканираният с документен скенер оригинал може да бъде обработен и записан като текстов файл, може да бъде редактиран и модифициран.

Видове документни скенери

Тук ще изброим най-разпространените документни скенери, но разновидностите са доста разнообразни и делението е доста условно. Твърде често някои модели са комбинация от различни видове, например повечето мобилни документни скенери са и безчични или повечето високоскоростни документни скенери са мрежови.
Трябва да се има предвид също, че различните производители категоризират по различен начин произвежданите от тях модели документни скенери.
Настолен документен скенер.
Най-разпространени са настолните документни скенери. При тях документът се слага върху равна прозрачна повърхност и се притиска с капак, след което при самото сканиране главата заедно с лампата се придвижва и заснема документа.
В съвременните офисни многофункционални устройства и цифрови копирни машини има вградени настолни документни скенери.
Интересно е, че при големите копирни машини скенерът е с формат A3. Това дава възможност за сканиране на чертежи, скици и други документи изискващи по-голям формат. Софтуерът на един такъв документен скенер е част от цялостния софтуерен пакет на машината и включва компоненти за управление на всички нейни процеси.

Компактен документен скенер

Компактните документни скенери са особено полезни когато мястото не достига. Можете да освободите ценно място на бюрото с използването на подходящия компактен документен скенер. Те предлагат гъвкавостта на свободното движение и пестят място.

Мрежов документен скенер

Мрежовите документни скенери са предназначени за споделяне в локална мрежа (LAN). Това обикновено са мощни и бързи устройства, които се ползват от цели работни групи.
Тези документни скенери обикновено се инсталират и конфигурират в режим “Scan to Network”, така, че всеки потребител да сканира и съхранява своите документи в собствена папка на сървера или на собствения си компютър.

Безжичен документен скенер

Безжичните документни скенери се свързват към компютър, таблет или мобилен телефон чрез WiFi или Bluetooth. Има модели на различни производители на безжични двустранни документни скенери с презареждаема литиево-йонна батерия, който функционират като автономни устройства и дават необходимата гъвкавост за бързо и лесно сканиране на хартиени документи.

Преносим (мобилен) документен скенер

Мобилните документни скенери са лесни за пренасяне и са идеални за сканиране в движение. Те обикновено се захранват през USB порта и са снабдени със софтуер за Windows и Mac. Тези документни скенери са отлично решение за сканиране в транспортни средства, бизнес срещи или просто за архивиране на документи вкъщи.
Типично приложение на мобилните документни скаенери е в камионите за международен транспорт, където ежедневно с налага сканирането и изпращането на ЧМР, товарителници, митнически декларации и други документи.

Високоскоростен документен скенер

Високопроизводителните настолни документни скенери предлагат висока скорост на сканиране и голям капацитет на автоматичното листоподаващо устройство с което са отлично решение за бизнес клиенти и големи обществени архиви. Мрежовата им свързаност позволява моментално споделяне на сканираните документи само с едно натискане на бутона.

Двустранен документен скенер

Както подсказва самото название двустранните документни скенери могат да сканират двустранни оригинали. Това става като първо се сканира лицевата страна на оригинала, след това той се обръща и се сканира гърба. Съществуват и т. нар. еднопасови двустранни документни скенери при които сезорите са разположени от двете страни и при едно преминаване на оригинала той се сканира и от двете страни.
Повечето съвременни мобилни документни скенери са еднопасови.


Какво е документен скенер ?

Софтуер за сканиране и функции при сканиране

Какво е OCR ?

Видове документни скенери

Настолен документен скенер

Компактен документен скенер

Безжичен документен скенер

Преносим (мобилен) документен скенер

Високоскоростен документен скенер

Двустранен документен скенер

МАРКА: Canon Код на продукт: 2996C010AA
..
Цена: 191.66 лв.
Без ДДС:Цена: 159.72 лв.
МАРКА: EPSON Код на продукт: B11B239401
..
Цена: 634.52 лв.
Без ДДС:Цена: 528.77 лв.
Документен скенер HP ScanJet Enterprise Flow N9120 fn2 Document Scanner Документен скенер HP ScanJet Enterprise Flow N9120 fn2 Document Scanner
с поръчка
МАРКА: Hewlett-Packard Код на продукт: L2763A
..
Цена: 7,028.08 лв.
Без ДДС:Цена: 5,856.73 лв.
МАРКА: Xerox Код на продукт: 100N03448
..
Цена: 708.56 лв.
Без ДДС:Цена: 590.47 лв.
Мобилен бизнес скенер, Epson WorkForce DS-70 Мобилен бизнес скенер, Epson WorkForce DS-70
с поръчка
МАРКА: EPSON Код на продукт: B11B252402
..
Цена: 309.22 лв.
Без ДДС:Цена: 257.69 лв.
МАРКА: Canon Код на продукт: 9704B003AC
..
Цена: 346.42 лв.
Без ДДС:Цена: 288.68 лв.
МАРКА: EPSON Код на продукт: B11B242401
..
Цена: 465.47 лв.
Без ДДС:Цена: 387.89 лв.
Мобилен скенер Brother DS-640
Hot
МАРКА: Brother Код на продукт: DS640TK1
Ако търсите надежден начин за дигитализиране на документи от 5-10 страници няколко пъти на ден, Bro..
Цена: 200.99 лв.
Без ДДС:Цена: 167.49 лв.
МАРКА: Brother Код на продукт: DS740DTK1
Brother DS-740D е мобилен скенер за бърз трансфер на документи с автоматично двустранно сканиране. Т..
Цена: 272.40 лв.
Без ДДС:Цена: 227.00 лв.
МАРКА: Brother Код на продукт: DS940DWTK1
Brother DS-940DW е безжичен двустранен мобилен скенер с USB захранване или презареждаема батерия. DS..
Цена: 363.91 лв.
Без ДДС:Цена: 303.26 лв.
Мобилен скенер Epson WorkForce DS-310 Мобилен скенер Epson WorkForce DS-310
с поръчка
МАРКА: EPSON Код на продукт: B11B241401
..
Цена: 512.07 лв.
Без ДДС:Цена: 426.72 лв.
Мобилен скенер Epson WorkForce DS-80W Мобилен скенер Epson WorkForce DS-80W
с поръчка
МАРКА: EPSON Код на продукт: B11B253402
..
Цена: 406.71 лв.
Без ДДС:Цена: 338.92 лв.
Мобилен скенер, Epson WorkForce DS-50 Мобилен скенер, Epson WorkForce DS-50
с поръчка
МАРКА: EPSON Код на продукт: B11B252401
..
Цена: 305.03 лв.
Без ДДС:Цена: 254.19 лв.
Мобилен скенер, Epson WorkForce ES-60W
с поръчка
МАРКА: EPSON Код на продукт: B11B253401
..
Цена: 406.71 лв.
Без ДДС:Цена: 338.92 лв.
МАРКА: Canon Код на продукт: 5482B003AF
..
Цена: 1,777.99 лв.
Без ДДС:Цена: 1,481.66 лв.
МАРКА: Canon Код на продукт: 9725B003AE
..
Цена: 1,527.54 лв.
Без ДДС:Цена: 1,272.95 лв.
МАРКА: Canon Код на продукт: 2405C003AA
..
Цена: 2,393.46 лв.
Без ДДС:Цена: 1,994.55 лв.
МАРКА: Canon Код на продукт: 3258C003AA
..
Цена: 1,141.01 лв.
Без ДДС:Цена: 950.84 лв.
МАРКА: Canon Код на продукт: 0651C003AC
..
Цена: 1,495.52 лв.
Без ДДС:Цена: 1,246.27 лв.
МАРКА: Xerox Код на продукт: 100N03729
..
Цена: 777.59 лв.
Без ДДС:Цена: 647.99 лв.
Настолен документен скенер Xerox W110 Production Scanner Настолен документен скенер Xerox W110 Production Scanner
до 2-3 дни
МАРКА: Xerox Код на продукт: 100N03675
..
Цена: 11,644.70 лв.
Без ДДС:Цена: 9,703.92 лв.
Настолен документен скенер Xerox W130 Production Scanner Настолен документен скенер Xerox W130 Production Scanner
с поръчка
МАРКА: Xerox Код на продукт: 100N03612
..
Цена: 20,178.34 лв.
Без ДДС:Цена: 16,815.28 лв.
Настолен мрежов документен скенер Xerox N60w Departmental Scanner with WiFi Настолен мрежов документен скенер Xerox N60w Departmental Scanner with WiFi
с поръчка
МАРКА: Xerox Код на продукт: 100N03648
..
Цена: 2,734.71 лв.
Без ДДС:Цена: 2,278.93 лв.
Настолен мрежов документен скенер, Xerox D70n workgroup scanner Настолен мрежов документен скенер, Xerox D70n workgroup scanner
с поръчка
МАРКА: Xerox Код на продукт: 100N03676
..
Цена: 2,943.51 лв.
Без ДДС:Цена: 2,452.92 лв.
Показани от 1 до 24 от 48 (2 страници)